Search This Blog

Friday, March 28, 2014

'Angst voor Gmail is niet terecht' [Fear for Gmail not justified]

'Angst voor Gmail is niet terecht'

Geplaatst: 14:37 uur, vrijdag 28 maart 2014
afbeelding
 Foto: Foto: Flickr/Bert Kaufmann (Creative Commons) (bewerking: RTV Noord)

De angst van wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) voor het gebruik van Gmail is overbodig. Dat zegt Haije Wind, technisch directeur van het Centrum voor Informatie Technologie van de universiteit.
De RUG wil haar medewerkers voortaan Gmail laten gebruiken om te mailen. Studenten werkten er al mee. Wetenschappers hebben forse kritiek op dat plan. Ze zijn bang dat privacygevoelige documenten niet in goede handen zijn bij het Amerikaanse bedijf.

Goede afspraken
Haije Wind herkent die angst wel, maar volgens hem is het niet terecht: 'Alle data blijft eigendom van de RUG. Op het gebied van privacy hebben we goede afspraken gemaakt met Google. De informatie die aanwezig is wordt ook niet gebruikt voor reclame-doeleinden.' De technisch directeur is angstiger voor geheime diensten zoals de AIVD of de NSA. Daar heeft de universiteit geen grip op.

Cloud
Volgens Wind heeft de dienst van het Amerikaanse bedrijf veel voordelen. 'Studenten, onderzoekers en docenten kunnen makkelijker met elkaar communiceren. Ze werken met elkaar samen in één cloud. Daarbinnen zijn erg veel functionaliteiten', aldus Wind.

Onderzoekers die vanwege contractuele verplichtingen met bedrijven Google niet kunnen gebruiken, houden hun eigen mailbox. Die wordt gehost door de RUG.

No comments:

Post a Comment