Search This Blog

Wednesday, January 25, 2012

Smartphone-app en website ‘Bashing’ brengen homofoob straatgeweld in kaart

Smartphone-app en website ‘Bashing’ brengen homofoob straatgeweld in kaart

Om homofoob geweld onder de aandacht te brengen en mensen op te roepen dit niet langer te tolereren, heeft de anti-gaybashingbeweging Outrage! woensdag een smartphoneapplicatie tegen gay bashing, homofoob geweld, gelanceerd. Via Google-maps worden alle gerapporteerde locaties weergegeven waar ooit fysiek en verbaal geweld tegen holebi’s werd gepleegd. Dat meldt Liesbeth Pyck van het reclamebureau FAMOUS dat de nieuwe app heeft gecreëerd. De app heet toepasselijk Bashing. Er is ook website.
Met de nieuwe applicatie wil Outrage! aantonen dat gaybashing een reëel probleem is dat aangepakt dient te worden. Bijna zes op tien holebi’s kregen al te maken met verbaal geweld, 20 procent werd al een keer bedreigd en een holebi op tien was slachtoffer van fysieke agressie, luidt het.
Toch leggen slachtoffers van homofoob geweld niet makkelijk klacht neer waardoor het probleem minder groot lijkt dan het in realiteit is. Zo registeerde de politie in België in 2008 slechts 34 klachten, 56 in 2009 en 43 tot september 2010 blijkt uit een antwoord van ex-minister voor Binnenlandse Zaken, Annemie Turtelboom. Outrage! roept daarom op om steeds een officiële klacht in te dienen.
De app maakt het nu mogelijk voor holebi’s om gaybashing via hun smartphone geografisch vast te pinnen op Google Maps en dit al dan niet anoniem. De iPhone-app is gratis te downloaden via de Apple-store en via Android Market met “Bashing” als zoekterm.
De app was in oorsprong een idee van Bert Vermeire, developer bij FAMOUS, en ontstond na een Facebook-oproep naar aanleiding van homofoob geweld in Brussel midden juni 2011.
Homofoob geweld meld je nog altijd best ook bij de politie. Neem ook een kijkje op www.meld-it.be.

No comments:

Post a Comment